BHP przy użytkowaniu wózków jezdniowych z napędem silnikowym
Moderatorzy: Renti, ewania, Andrzej J.S
BHP przy użytkowaniu wózków jezdniowych z napędem silnikowym
Witajcie
Jak wiecie weszło nowe rozporządzenie MINISTRA ROZWOJU I FINANSÓW z dnia 15 grudnia 2017 r.w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy użytkowaniu wózków jezdniowych z napędem silnikowym. Czy ja dobrze rozumiem, że wszystkie uprawnienia do obsługi wózków wydane przez ośrodki szkoleniowe tracą ważność? Ważne będą tylko zaświadczenia UDT?
Jak wiecie weszło nowe rozporządzenie MINISTRA ROZWOJU I FINANSÓW z dnia 15 grudnia 2017 r.w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy użytkowaniu wózków jezdniowych z napędem silnikowym. Czy ja dobrze rozumiem, że wszystkie uprawnienia do obsługi wózków wydane przez ośrodki szkoleniowe tracą ważność? Ważne będą tylko zaświadczenia UDT?
Re: BHP przy użytkowaniu wózków jezdniowych z napędem silnikowym
jest napisane:
2. Do obsługi wózków jezdniowych, innych niż wymienione w ust. 1, dopuszcza się osobę, która:
1) ukończyła 18 lat i posiada zaświadczenie ukończenia odpowiedniego szkolenia potwierdzającego nabyte umiejętności
w oparciu o programy opracowane lub zatwierdzone przez Urząd Dozoru Technicznego lub
2) posiada dokumenty stwierdzające uprawnienie do kierowania pojazdami silnikowymi lub zespołami składającymi się
z pojazdu silnikowego i przyczepy lub naczepy uzyskane na podstawie przepisów w sprawie wydawania dokumentów
stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami, lub
2. Do obsługi wózków jezdniowych, innych niż wymienione w ust. 1, dopuszcza się osobę, która:
1) ukończyła 18 lat i posiada zaświadczenie ukończenia odpowiedniego szkolenia potwierdzającego nabyte umiejętności
w oparciu o programy opracowane lub zatwierdzone przez Urząd Dozoru Technicznego lub
2) posiada dokumenty stwierdzające uprawnienie do kierowania pojazdami silnikowymi lub zespołami składającymi się
z pojazdu silnikowego i przyczepy lub naczepy uzyskane na podstawie przepisów w sprawie wydawania dokumentów
stwierdzających uprawnienia do kierowania pojazdami, lub
Tak ale to dotyczy wózków innych niż podnośnikowe. Na standardową sztaplakę w mojej ocenie będzie musiał być UDT. A co z wózkami unoszącymi? Jak dobrze rozumuję wystarczą tylko prawo jazdy aby móc tymi wózkami jeździć?
- JędrekSPR
- 6250...9374 posty
Tak we wskazanych w rozp datach są ważne . Poźniej tylko udetowskie............wyrolowali gliwickie................dobra zmiana się to nazywa

...no a co z marketowymi unoszącymi w biedronkach lidlach...czy prawko wystarczy?
- JędrekSPR
- 6250...9374 posty
Nie zgłębiałem się zbyty,ale chyba nawet A....
macie rację, na inne niż podnosnikowe wystarczy, ze " posiada dokumenty stwierdzające uprawnienie do kierowania pojazdami silnikowymi"
Czy można przyjąć, ze osoba posiadająca prawo jazdy na motocykl może kierową wózkiem unoszącym?
Czy można przyjąć, ze osoba posiadająca prawo jazdy na motocykl może kierową wózkiem unoszącym?
-
- 625...1249 postów
Nie weszło, bo dopiero wejdzie w życie 10.08.2018 r.Bocian pisze: ↑12 stycznia 2018, 14:57Witajcie
W rozp. jest mowa o imiennych zezwoleniach do obsługi wózka(ze starego rozporządzenia)- te mają terminy ważności określone w par. 18 nowego rozporządzenia. Czy ja dobrze rozumiem?
Dobrze rozumiesz, z tym dopowiedzeniem ze po wejsciu w zycie rozporządzenia - wydawanie takowych zezwolen imiennych (po szkoleniu wewn.)- nie będzie legalne. a te co do tego czasu zostaną wydane - wygasną w terminach podanych.
pozdr.
Worker
-
- 250...374 postów
dokładnie tak można przyjąć, możesz oczywiście robić szkolenia "po staremu" tj. wg programu zatwierdzonego...jeśli podczas np instruktażu stanowiskowego stwierdzisz, że ten człowiek potrzebuje szkolenia albo jak stwierdzisz, że chcesz mieć taki standard w firmie. Lepszym jednak w mojej ocenie będzie instruktaż stanowiskowy połączony ze szkoleniem, nie trzeba dokumentować dzienników szkoleń, nie trzeba komisji, nie trzeba trzymać się ram czasowych programu, a po prostu bierzesz człowieka na godzinę i robisz mini szkolenie udokumentowane karta szkolenia wstepnego - tak to sobie wyobrażam u siebie, proszę o uwagi, krytykę

Czy ktoś mi powie jak wyglądają fizycznie świadczenia UDT do obsługi wózków ? Jak mam rozpoznać które są wewnętrzne a które udetowskie?
Mam przed sobą dwa zaświadczenia. Jedno UDT, więc na pewno będzie ok. Natomiast co z tym drugim?
Nie chcą mi przejść załączniki.