Poparzenie dłoni

Zasady postępowania i dokumentowania, profilaktyka, zapobieganie.

Moderatorzy: Renti, ewania, Andrzej J.S

julijka2
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 695
Rejestracja: 2 sierpnia 2016, 14:02

Poparzenie dłoni

Post autor: julijka2 » 27 października 2017, 14:02

Jaką profilaktykę byście zastosowali do zdarzenia:
Pracownica - stanowisko administracyjno-biurowe - w pomieszczeniu socjalnym podgrzewała sobie w mikrofalówce mleko.
Trochę je, jak się później okazało przegrzała. Gdy wyjmowała, przechyliła kubek z mlekiem i wylała sobie je na rękę.

Sytuację opanowaliśmy, i mam w końcu argument, że jednak "jakiś" preparat na poparzenia w firmie się przyda.

Ale jaką profilaktykę zrobić?
nie zabronię ludziom wlewania mleka do kawy czy picia mleka ..... .


Awatar użytkownika
uleczka
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2557
Rejestracja: 8 września 2008, 19:02
Lokalizacja: polska

Re: poparzenie dłoni

Post autor: uleczka » 27 października 2017, 14:40

Rękawice termoodporne :P :lol:

julijka2
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 695
Rejestracja: 2 sierpnia 2016, 14:02

Re: poparzenie dłoni

Post autor: julijka2 » 27 października 2017, 14:44

biurowym ludkom ... :(

listopadowy
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 958
Rejestracja: 16 listopada 2015, 09:34

Re: poparzenie dłoni

Post autor: listopadowy » 27 października 2017, 14:50

a jakie dasz zalecenie jeśli pracownik położy dłoń na rozgrzanej płycie kuchenki elektrycznej albo pokaleczy sobie dłoń gdy szklanka pęknie mu w niej? za

zachowanie szczególnej koncentracji w czasie pracy :?:

julijka2
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 695
Rejestracja: 2 sierpnia 2016, 14:02

Re: poparzenie dłoni

Post autor: julijka2 » 27 października 2017, 14:52

ostatnio powiedziałam, że zawsze mogą jeść z papierowych talerzy - i nie ma problemu z myciem naczyń

Awatar użytkownika
wal221
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3285
Rejestracja: 13 czerwca 2008, 17:00
Lokalizacja: dziki zachód
Kontakt:

Re: poparzenie dłoni

Post autor: wal221 » 27 października 2017, 17:34

julijka2 pisze:Ale jaką profilaktykę zrobić?
Zlikwidować mikrofalę :oops: :oops:
Ciekawe czy orz przewidziała takie cóś?
"tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Awatar użytkownika
uleczka
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2557
Rejestracja: 8 września 2008, 19:02
Lokalizacja: polska

Re: poparzenie dłoni

Post autor: uleczka » 27 października 2017, 20:51

:x
julijka2 pisze:Jaką profilaktykę byście zastosowali do zdarzenia:
Nie oglądac się za płcią przeciwną :lol: :oops:

LJR BHP
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 224
Rejestracja: 15 września 2017, 13:18

Re: poparzenie dłoni

Post autor: LJR BHP » 28 października 2017, 16:00

listopadowy pisze:a jakie dasz zalecenie jeśli pracownik położy dłoń na rozgrzanej płycie kuchenki elektrycznej albo pokaleczy sobie dłoń gdy szklanka pęknie mu w niej? za

zachowanie szczególnej koncentracji w czasie pracy :?:
ot i wszystko - jak brak instrukcji to w zaleceniach można zaproponować jej opracowanie - jak chcesz książkowo - to możesz zalecić zapoznanie z instrukcją użytkowania mikrofalówki

Awatar użytkownika
ewania
Moderator
Posty: 22641
Rejestracja: 19 lutego 2005, 20:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: poparzenie dłoni

Post autor: ewania » 28 października 2017, 19:36

julijka2 pisze: mam w końcu argument, że jednak "jakiś" preparat na poparzenia w firmie się przyda.
Tak, zimna, bieżąca woda z kranu. Byle długo stosowana :wink:
wal221 pisze:Ciekawe czy orz przewidziała takie cóś?
Czy na tym stanowisku pracy ta czynnnosc jest cechą realizowanych przez poszkodowaną zadan służbowych? Jesli nie - to jakie orz, ja się pytam?? :shock:
Jesli ta pani byla kucharką podgrzewającą komus to mleko zawodowo - to owszem. Inaczej - nie uwzględniam czegos takiego w orz (podobnie jak parzenia sobie herbaty czy kawy) :!:
"Jeżeli nie wiesz człowieku jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie."
(Antoni Słonimski)

Awatar użytkownika
wal221
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3285
Rejestracja: 13 czerwca 2008, 17:00
Lokalizacja: dziki zachód
Kontakt:

Re: poparzenie dłoni

Post autor: wal221 » 29 października 2017, 09:49

ewania pisze:Czy na tym stanowisku pracy ta czynnnosc jest cechą realizowanych przez poszkodowaną zadan służbowych? Jesli nie - to jakie orz, ja się pytam??
Czy ta kuchenka była poza terenem zakładu czy też na terenie? Jeżeli na terenie -czyli w socjalu- pracownik może jej używać. A jeżeli może to należało by to przewidzieć/uwzględnić w orz.
"tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Awatar użytkownika
wal221
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3285
Rejestracja: 13 czerwca 2008, 17:00
Lokalizacja: dziki zachód
Kontakt:

Re: poparzenie dłoni

Post autor: wal221 » 29 października 2017, 09:51

Pracownik idąc na parkingu zimą , ślisko złamie nogę. Czy ryzyko np. poślizgnięcia się/ upadku/ droga dojścia do stanowiska pracy należy przewidzieć czy też nie?
"tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Awatar użytkownika
ewania
Moderator
Posty: 22641
Rejestracja: 19 lutego 2005, 20:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: poparzenie dłoni

Post autor: ewania » 29 października 2017, 13:27

wal221 pisze: należało by to przewidzieć/uwzględnić w orz.
Moim zdaniem - zdecydowanie nie. Nie jest to ryzyko wynikajace z pracy na danym stanowisku pracy tylko "z życia", zaspokajania swoich potrzeb bytowych.
Dla kucharki, kelnerki, barmana - tak. Dla całej reszty nie.
Pisalismy juz o tym.
Bywa - niestety - często takie ryzyko uwzględniane w korz pracowników adm -biurowych (pewnie dla "powiększenia" objętości Karty). Jednak już nie bywa wpisywane w korz monterów, spawaczy itp. I niby why? Oni to sobie śniadanek nie robią? Wrzątkiem kawy nie zalewają? Itp.... itd...
Tak więc - ja swojego zdania nie zmieniam - ryzyko zawodowe szacujemy na podstawie zagrożeń związanych z realizacją zadań wykonywanych na danym stanowisku pracy.
"Jeżeli nie wiesz człowieku jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie."
(Antoni Słonimski)

LJR BHP
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 224
Rejestracja: 15 września 2017, 13:18

Re: poparzenie dłoni

Post autor: LJR BHP » 29 października 2017, 20:49

ewania pisze:
wal221 pisze: należało by to przewidzieć/uwzględnić w orz.
Moim zdaniem - zdecydowanie nie. Nie jest to ryzyko wynikajace z pracy na danym stanowisku pracy tylko "z życia", zaspokajania swoich potrzeb bytowych.
Dla kucharki, kelnerki, barmana - tak. Dla całej reszty nie.
Pisalismy juz o tym.
Bywa - niestety - często takie ryzyko uwzględniane w korz pracowników adm -biurowych (pewnie dla "powiększenia" objętości Karty). Jednak już nie bywa wpisywane w korz monterów, spawaczy itp. I niby why? Oni to sobie śniadanek nie robią? Wrzątkiem kawy nie zalewają? Itp.... itd...
Tak więc - ja swojego zdania nie zmieniam - ryzyko zawodowe szacujemy na podstawie zagrożeń związanych z realizacją zadań wykonywanych na danym stanowisku pracy.
100% zgody

Awatar użytkownika
wal221
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3285
Rejestracja: 13 czerwca 2008, 17:00
Lokalizacja: dziki zachód
Kontakt:

Re: poparzenie dłoni

Post autor: wal221 » 29 października 2017, 22:26

ewania pisze:Tak więc - ja swojego zdania nie zmieniam - ryzyko zawodowe szacujemy na podstawie zagrożeń związanych z realizacją zadań wykonywanych na danym stanowisku pracy.
Masz prawo.
Żyjemy w wolnym kraju.
Ponoć.
Choć już nie długo.
"tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein

julijka2
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 695
Rejestracja: 2 sierpnia 2016, 14:02

Re: poparzenie dłoni

Post autor: julijka2 » 30 października 2017, 09:10

pokój socjalny jest na terenie zakladu pracy
pracownica jest jak pisałam w pierwszy poście, jest administracyjno-biurowa, nie jest kucharką czy inna osoba podającą posiłki

mikrofali nie chciałabym likwidować wynika to z rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów BHP, gdzie art 34:
3. W jadalni powinny być zainstalowane urządzenia do podgrzewania przez pracownika posiłku własnego oraz zlewozmywaki dwukomorowe w ilości jeden zlewozmywak na dwadzieścia miejsc w jadalni, ale nie mniej niż jeden zlewozmywak.
w ORZ mam ujęte zagrożenia tzw. dodatkowe, czyli nie wynikające bezpośrednio z pracy, ale również tego co jest dookoła

woda, zastosowana była, poparzenia nie widać,
ale na przyszłość chciałabym kupić, choćby plastry na oparzenia, bo maści są niewiele warte

ODPOWIEDZ