Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Informacje o zmianach i nowych możliwościach forum. Propozycje uzupełnień i modyfikacji, sygnalizowanie problemów technicznych związanych z korzystaniem z forum.

Moderator: admin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 664
Rejestracja: 5 kwietnia 2003, 23:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: admin » 24 grudnia 2017, 22:32

Witam
Nastąpiła trudna i czasochłonna przesiadka na najnowszą wersję oprogramowania Forum. Odkładałem ją kilka lat, ale w końcu trzeba było to zrobić. Niestety oprogramowanie forumowe jest przystosowane do języka angielskiego i podczas konwersji bazy danych Wszyscy Użytkownicy mają przestawiony język na język angielski. Doinstalowałem polską wersję językową ale aby opisy na Forum były po polsku każdy z Użytkowników musi wybrać taką wersję w swoich ustawieniach (profilu użytkownika).
Poniżej na wszelki wypadek podaję krótką instrukcję:
1. Logujemy się na Forum.
2. Nazwa Użytkownika pojawia się w prawej górnej części ekranu. Obok nazwy użytkownika jest mały trójkącik, który naciskamy i rozwija nam się zestaw opcji:
[User Control Panel]
[Profile]
[Logout]
3. Wybieramy oczywiście opcję [User Control Panel]
4. Pojawia się okno z wieloma zakładkami. Wybieramy zakładkę (tabulator) o nazwie [Board preferences]
5. Pokazuje się okno z parametrami. Parametr [My language], który ma wartość [British English] zmieniamy na [Polski]
6. Naciskamy na dole strony guzik z napisem [Submit]
I to już wszystko. Pozostałe parametry typu strefa czasowa, avatary itp. możemy zmieniać korzystając już ze spolszczonej wersji Forum.
Pozdrawiam
Admin

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 664
Rejestracja: 5 kwietnia 2003, 23:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: admin » 24 grudnia 2017, 23:48

Zrobiłem zmianę w zawartości bazy, która powinna ustawić wszystkim Użytkownikom język polski.
Pozdrawiam
Admin

Awatar użytkownika
rysbur
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3785
Rejestracja: 16 maja 2003, 19:08
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: rysbur » 25 grudnia 2017, 13:16

Nooo!
Świąteczna zmiana!
Zajrzałem i przez moment myślałem, że trafiłem gdzieś na jakieś "obce" forum :D
Jednak to jest nasze nowe "stare" forum.
Mam ładny prezent urodzinowy.
Dziękuję.
Na razie przeglądam, zmieniam ustawienia i zapoznaje się z nową szatą.
Na razie to mam jedną prośbę:
Da radę ShoutBox-a przywrócić?

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 664
Rejestracja: 5 kwietnia 2003, 23:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: admin » 25 grudnia 2017, 13:36

BBCode oraz Emotikony są dostępne. Co do bardziej zaawansowanych elementów to będą dołączane, gdy nowe oprogramowanie ForumBHP trochę "popracuje" i się sprawdzi w praktyce.
Pozdrawiam
Admin

Awatar użytkownika
ewania
Moderator
Posty: 22759
Rejestracja: 19 lutego 2005, 20:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: ewania » 28 grudnia 2017, 21:57

Hej! Oooooo! Też mnie tu kilka dni nie było i teraz pomyślałam, że omyłkowo kliknęłam nie to forum w moich "ulubionych" :D No, to muszę się nieco poduczyć jego obsługi.
I od razu mam pytanie: czy można gdzieś (i gdzie?) zobaczyć tematy nieprzeczytane? Tak, jak to było w poprzedniej wersji? Czy jednak trzeba wchodzić w każdy dział, w ktorym pojawiły się jakies nowe wpisy? Można jakoś od razu przejść do nie czytanych tematów?
"Jeżeli nie wiesz człowieku jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie."
(Antoni Słonimski)


Awatar użytkownika
ewania
Moderator
Posty: 22759
Rejestracja: 19 lutego 2005, 20:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: ewania » 28 grudnia 2017, 21:59

Znalazłam!
Czyli pytanie nieaktualne :D Po lewej stronie, w "więcej" ;-) No, to teraz rozpracowuję dalej ;-)
Podoba mi się :D
"Jeżeli nie wiesz człowieku jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie."
(Antoni Słonimski)

Awatar użytkownika
JędrekSPR
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 8863
Rejestracja: 15 października 2011, 18:11
Lokalizacja: śląskie/łódzkie

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: JędrekSPR » 28 grudnia 2017, 23:35

Gdzie to lewo więcej? :roll:

Awatar użytkownika
ewania
Moderator
Posty: 22759
Rejestracja: 19 lutego 2005, 20:33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: ewania » 28 grudnia 2017, 23:55

Tuż nad "Strona główna".
"Jeżeli nie wiesz człowieku jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie."
(Antoni Słonimski)

Awatar użytkownika
JędrekSPR
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 8863
Rejestracja: 15 października 2011, 18:11
Lokalizacja: śląskie/łódzkie

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: JędrekSPR » 29 grudnia 2017, 07:10

Dzięki....jest gadzina.

Awatar użytkownika
admin
Site Admin
Posty: 664
Rejestracja: 5 kwietnia 2003, 23:08
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: admin » 29 grudnia 2017, 12:05

Wiem, że trzeba trochę czasu aby odnaleźć określone funkcje. Jedno jest pewne: w nowej wersji są WSZYSTKIE funkcje, które były w starej plus wiele nowych.
W chwili obecnej muszę się zająć aktualizację Serwisu BHP (www.wypadek.pl). Gdy skończę spróbuję doinstalować jakiś szablon na ForumBHP przypominający starą wersję. Będzie można sobie wybierać.
Ja również korzystałem z innej wersji ale zaczynam się przyzwyczajać do obecnej i nie jestem pewien czy w przypadku, gdy pojawi się możliwość wyboru, wrócę do poprzedniego szablonu.
Pozdrawiam
Admin

Andrzej J.S
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 7765
Rejestracja: 8 maja 2008, 21:20

Re: Nowe Forum i konieczna zmiana języka przez Użytkowników

Post autor: Andrzej J.S » 29 grudnia 2017, 17:09

admin pisze:
29 grudnia 2017, 12:05
Ja również korzystałem z innej wersji ale zaczynam się przyzwyczajać do obecnej i nie jestem pewien czy w przypadku, gdy pojawi się możliwość wyboru, wrócę do poprzedniego szablonu.
Myślę, że nie ma co kombinować.
Po prostu trzeba przyzwyczaić się do nowego.
Ogólnie mówiąc nie jest źle i można się szybko przestawić na nowe.

ODPOWIEDZ