szkolenie wstępne pracodawcy
Moderatorzy: Renti, ewania, Andrzej J.S
szkolenie wstępne pracodawcy
Witam
Czy nowemu wiceprezesowi należy przeprowadzić szkolenie wstępne BHP?
W Rozporządzeniu w sprawie szkolenia w dziedzinie BHP jest tylko mowa, że pracodawcy podlegają szkoleniom okresowym BHP.
Zaś mówi się, że szkoleniom wstępnym podlegają wszyscy nowozatrudnieni pracownicy (a wiceprezes w tym przypadku jest pracodawcą).
Uważam, że lepiej przeszkolić: instruktaż ogólny - BHP, instruktaż stanowiskowy - ? (czy pracodawcy nie udziela się instruktażu stanowiskwego, jeśli tak kto ma go udzielić).
Jak podchodzicie praktycznie do takiego lub podobnego przypadku?
Czy nowemu wiceprezesowi należy przeprowadzić szkolenie wstępne BHP?
W Rozporządzeniu w sprawie szkolenia w dziedzinie BHP jest tylko mowa, że pracodawcy podlegają szkoleniom okresowym BHP.
Zaś mówi się, że szkoleniom wstępnym podlegają wszyscy nowozatrudnieni pracownicy (a wiceprezes w tym przypadku jest pracodawcą).
Uważam, że lepiej przeszkolić: instruktaż ogólny - BHP, instruktaż stanowiskowy - ? (czy pracodawcy nie udziela się instruktażu stanowiskwego, jeśli tak kto ma go udzielić).
Jak podchodzicie praktycznie do takiego lub podobnego przypadku?
Re: szkolenie wstępne pracodawcy
Pracodawca, właściciel, osoba zatrudniona na stanowisku prezesa, nie ma obowiązku odbywania instruktażu stanowiskowego. Natomiast ponowny instruktaż stanowiskowy powinien odbyć, gdy na jego stanowisku nastąpiła zmiana warunków techniczno-organizacyjnych.

"Budziki zamordowały miliardy snów... Dlaczego więc chodzą bezkarnie?"
-
- 6250...9374 posty
Wiceprezes nie jest pracodawcą, a pracownikiem prezesa - czyli szkoleniu bhp podlega.slaw pisze:Czy nowemu wiceprezesowi należy przeprowadzić szkolenie wstępne BHP?
Wiceprezes jest członkiem zarządu tak samo jak prezes.
Wg mnie to pracodawca.
Wg mnie to pracodawca.
Najważniejsze pytanie: czy viceprezes jest zatrudniony w spółce na umowę o pracę? Jeżeli tak, to należy go przeszkolić jak każdego innego pracownika. Jeżeli nie, to okresowe dla pracodawców, ale nie koniecznie. Jeżeli nie zarządza pracownikami, a tylko finansami (np.) to nie traktuję go jako pracodawcę.
-
- 6250...9374 posty
Jestem tego samego zdania.
czyli jak umowa o pracę to szkolenie wstępne tylko w zakresie instruktażu ogólnego, bo kto miałby udzielić instruktażu stanowiskowego.
A prezes?
można przyjąć, że dla wiceprezesa instruktażu stanowiskowego udzieli prezes. A gdyby był zatrudniany prezes to co jemu ma udzielić instruktażu stanowiskowego np. wiceprezes - jeśli oczywiście takowy występuje. Gorzej jak nie ma wice....
Patrząc na § 11.1 Rozporządzenia (Dz.U. 2004 nr 180 poz. 1860 ) należy stwierdzić, że w zasadzie wszystkie nowe stanowiska, na których występuje narażenie na działanie czynników szkodliwych powinny odbyć instruktaż stanowiskowy.
Patrząc na § 11.1 Rozporządzenia (Dz.U. 2004 nr 180 poz. 1860 ) należy stwierdzić, że w zasadzie wszystkie nowe stanowiska, na których występuje narażenie na działanie czynników szkodliwych powinny odbyć instruktaż stanowiskowy.
yock, na podstawie czego twierdzisz, że:
Pracodawca, właściciel, osoba zatrudniona na stanowisku prezesa, nie ma obowiązku odbywania instruktażu stanowiskowego.
Możesz wyjaśnić?
Pracodawca, właściciel, osoba zatrudniona na stanowisku prezesa, nie ma obowiązku odbywania instruktażu stanowiskowego.
Możesz wyjaśnić?
Nie jestem co prawda yock, ale - imho - skoro instr. stanowiskowy jest częścią szkolenia wstępnego bhp to pracodawca takiemu szkoleniu w danej firmie nie podlega.slaw pisze: na podstawie czego twierdzisz
O tym, kto jest pracodawcą (w firmach innych niż "osobowo-właścicielska" - ten słowotwór powstał na moje potrzeby, dla odróżnienia firmy prywatnej, która należy do osoby fizycznej) decyduje właściciel firmy (organ zarządzający) dając takiej osobie stosowne pełnomocnictwo.
Jest to wówczas też ta osoba, której PIP wręczy mandat (do zapłacenia z kieszeni) w razie potrzeby, a sąd ukarze.
Nie.slaw pisze:Wiceprezes jest członkiem zarządu tak samo jak prezes.
Wg mnie to pracodawca.
"Jeżeli nie wiesz człowieku jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie."
(Antoni Słonimski)
(Antoni Słonimski)
..dzięki za odpowiedź, teraz wróciłem z pracy i tak sobie czytam.ewania pisze:Nie jestem co prawda yock, ale - imho - skoro instr. stanowiskowy jest częścią szkolenia wstępnego bhp to pracodawca takiemu szkoleniu w danej firmie nie podlega.slaw pisze: na podstawie czego twierdzisz
O tym, kto jest pracodawcą (w firmach innych niż "osobowo-właścicielska" - ten słowotwór powstał na moje potrzeby, dla odróżnienia firmy prywatnej, która należy do osoby fizycznej) decyduje właściciel firmy (organ zarządzający) dając takiej osobie stosowne pełnomocnictwo.
Jest to wówczas też ta osoba, której PIP wręczy mandat (do zapłacenia z kieszeni) w razie potrzeby, a sąd ukarze.Nie.slaw pisze:Wiceprezes jest członkiem zarządu tak samo jak prezes.
Wg mnie to pracodawca.

"Budziki zamordowały miliardy snów... Dlaczego więc chodzą bezkarnie?"