Gastronomia a BHP

Bezpieczeństwo i higiena pracy : identyfikacja i pomiary czynników środowiska pracy, środki ochrony zbiorowej i indywidualnej, zasady postępowania itp.

Moderatorzy: Renti, ewania, Andrzej J.S

ODPOWIEDZ
galbarorix
1 post
1 post
Posty: 1
Rejestracja: 2 marca 2016, 08:49
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Gastronomia a BHP

Post autor: galbarorix » 2 marca 2016, 09:40

Pytanie odnośnie odzieży roboczej, gdzie znajdę dokładne przepisy regulujące wymagania jakie musi spełniać odzież robocza pracowników gastronomii zwłaszcza jeśli chodzi o obuwie.

Interesuje mnie również sprawa postępowania z gorącymi naczyniami np:
kotły z zupą,
odlewanie ziemniaków,
blachy z ciastami,
itd.

Pozdrawiam
Biuro rachunkowe Łódź - musisz z nami być!
Certyfikat księgowej - gwarancja rzetelności!

Awatar użytkownika
abraxus
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4835
Rejestracja: 10 września 2012, 12:18

Re: Gastronomia a BHP

Post autor: abraxus » 2 marca 2016, 11:20

Nie ma przepisów BHP stricte do kuchni. Trzeba samemu opracować instrukcje BHP i kierować się przestrzeganiem ogólnych przepisów BHP.
Kontrola najwyższym wyrazem zaufania
-Włodzimierz Lenin
Zachód zaczyna się za Odrą
-zasłyszane przy piwie

Awatar użytkownika
JędrekSPR
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 9055
Rejestracja: 15 października 2011, 18:11
Lokalizacja: śląskie/łódzkie

Re: Gastronomia a BHP

Post autor: JędrekSPR » 2 marca 2016, 11:23

abraxus pisze:kierować się przestrzeganiem ogólnych przepisów BHP.
I ZASAD :lol:

Awatar użytkownika
skro
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3679
Rejestracja: 6 lutego 2006, 18:07
Lokalizacja: Lubuskie
Kontakt:

Re: Gastronomia a BHP

Post autor: skro » 2 marca 2016, 13:25

galbarorix pisze:Pytanie odnośnie odzieży roboczej, gdzie znajdę dokładne przepisy regulujące wymagania jakie musi spełniać odzież robocza pracowników gastronomii zwłaszcza jeśli chodzi o obuwie.

Interesuje mnie również sprawa postępowania z gorącymi naczyniami np:
kotły z zupą,
odlewanie ziemniaków,
blachy z ciastami,
itd.

Pozdrawiam
A zajrzyj: Dz. U. z 2001 r. nr 63, poz. 634, z późn. zm.. Ustawa o warunkach zdrowej żywności i żywienia, a wniej: o instalacjach w kuchniach, obrót środkami spożywczymi, jakość wody do celów spożywczych , przekazywanie środków spożywczych, narzędzia, urządzenia i wyposażenie.
Zmień nawyki myślowe, a odmienisz swój los.

Awatar użytkownika
wal221
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3574
Rejestracja: 13 czerwca 2008, 18:00
Lokalizacja: dziki zachód
Kontakt:

Re: Gastronomia a BHP

Post autor: wal221 » 2 marca 2016, 18:16

skro pisze:Pytanie odnośnie odzieży roboczej, gdzie znajdę dokładne przepisy regulujące wymagania jakie musi spełniać odzież robocza pracowników gastronomii zwłaszcza jeśli chodzi o obuwie.
Kryteria takie same jak dla innych grup zawodowych.
Dokładne kryteria pracodawca musi określić sam np. ubrania termoodporne, ocieplane, buty z podnoskami stalowymi lub bez itp.
"tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej" Albert Einstein

ODPOWIEDZ