Jak zabezpieczyć pracownika ?

Bezpieczeństwo i higiena pracy : identyfikacja i pomiary czynników środowiska pracy, środki ochrony zbiorowej i indywidualnej, zasady postępowania itp.

Moderatorzy: Renti, ewania, Andrzej J.S

ODPOWIEDZ
meble000
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: 2 grudnia 2010, 20:42
Lokalizacja: koli

Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: meble000 » 9 października 2017, 23:43

Pracownicy pracują w narażeniu na produkty pochodzenia zwierzęcego kat. 3 typu krew poubojowa zwierząt, tkanka tłuszczowa zwierząt.
Jak zabezpieczyć ich przed narażeniem na te produkty ?

Awatar użytkownika
uleczka
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2557
Rejestracja: 8 września 2008, 20:02
Lokalizacja: polska

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: uleczka » 10 października 2017, 08:20

Polecam Dudkiewicza

LJR BHP
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 228
Rejestracja: 15 września 2017, 14:18

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: LJR BHP » 10 października 2017, 22:17

Uleczka ma na myśli taką mądrą książkę o zagrożeniach biologicznych

Awatar użytkownika
uleczka
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2557
Rejestracja: 8 września 2008, 20:02
Lokalizacja: polska

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: uleczka » 11 października 2017, 09:07

Sorki, to taki przeskok myślowy. Są tam zaproponowane środki profilaktyczne, ale ochron indywidualnych nie ma wyszczególnionych. Ale w przypadku biologicznych to nie tylko o ochrony indywidualne chodzi.

tadeusz8
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1226
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, 09:29
Lokalizacja: WARSZAWA

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: tadeusz8 » 11 października 2017, 09:41

uleczka pisze:Sorki, to taki przeskok myślowy. Są tam zaproponowane środki profilaktyczne, ale ochron indywidualnych nie ma wyszczególnionych. Ale w przypadku biologicznych to nie tylko o ochrony indywidualne chodzi.
Ochron osobistych rzeczywiście nie ma, bo trzeba je zaproponować samemu, ażeby to zrobić trzeba dysponować odpowiednim zasobem wiedzy i mieć rozeznanie w tym kierunku. Ale wędka już jest 8) :lol: :)


tadeusz8
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1226
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, 09:29
Lokalizacja: WARSZAWA

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: tadeusz8 » 11 października 2017, 11:33

Temat mnie zainteresował i wrzuciłem hasło: bhp w rzeźniach - wyskoczyło kilkadziesiąt stron i znalazłem m.in.:
§ 12. 1. Osoby, których rodzaj pracy wymaga stykania się z surowcem, półproduktami lub wyrobami gotowymi, powinny używać czystej, w jasnym kolorze odzieży roboczej, obuwia roboczego, fartucha ochronnego i nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy.

2. Odzież roboczą zmienia się codziennie albo po jej zabrudzeniu.

3. Osoby, o których mowa w ust. 1:

1) powinny myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy;

2) nie mogą podczas pracy nosić biżuterii oraz zegarków;

3) skaleczenia lub otarcia rąk powinny zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.

4. Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, jedzenie i picie jest dopuszczalne tylko w miejscach wyznaczonych.

5. Stan zdrowia osób, o których mowa w ust. 1, regulują przepisy o chorobach zakaźnych i zakażeniach, a kwalifikacje tych osób w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji - przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

:wink: :lol: 8)

LJR BHP
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 228
Rejestracja: 15 września 2017, 14:18

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: LJR BHP » 11 października 2017, 20:52

meble000 pisze:Pracownicy pracują w narażeniu na produkty pochodzenia zwierzęcego kat. 3 typu krew poubojowa zwierząt, tkanka tłuszczowa zwierząt.
Jak zabezpieczyć ich przed narażeniem na te produkty ?
to za mało informacji by zaproponować konkretne rozwiązania.

Czy ta krew może być rozbryzgiwana ( wtedy między innymi ochrony oczu/ twarzy?)
Czy krew/tłuszcz jest bezpośrednio po uboju czy przywożony ( przykra woń)
Podczas jakich planowych czynności następuje kontakt z krwią/tłuszczem i w jakim stopniu - czy też podczas pracy założenie jest takie by nie było kontaktu ( jedynie sytuacje awaryjne)
itd. itp.

Awatar użytkownika
JędrekSPR
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 8890
Rejestracja: 15 października 2011, 18:11
Lokalizacja: śląskie/łódzkie

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: JędrekSPR » 12 października 2017, 19:28

tadeusz8 pisze:2) nie mogą podczas pracy nosić biżuterii oraz zegarków;
Gonię przy każdej pracy z użyciem narzędzi ręcznych ślusarskich, elektronarzędzi i obsłudze maszyn.....a od dłuższego czasu magazynierów i archiwistów :wink:

Awatar użytkownika
uleczka
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2557
Rejestracja: 8 września 2008, 20:02
Lokalizacja: polska

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: uleczka » 13 października 2017, 10:51

JędrekSPR pisze:Gonię przy każdej pracy z użyciem narzędzi ręcznych ślusarskich, elektronarzędzi i obsłudze maszyn.....a od dłuższego czasu magazynierów i archiwistów :wink:
No niestety niektórym obrączka nie schodzi z palca i co wówczas :roll: :mrgreen: :P ? Pod młotek i kowadło?

Awatar użytkownika
JędrekSPR
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 8890
Rejestracja: 15 października 2011, 18:11
Lokalizacja: śląskie/łódzkie

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: JędrekSPR » 13 października 2017, 11:58

uleczka pisze:No niestety niektórym obrączka nie schodzi z palca i co wówczas :roll: :mrgreen: :P ? Pod młotek i kowadło?
Lepsze to niźli oskalpowanie lub urwanie paluszka przy wielu pracach.

julijka2
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 765
Rejestracja: 2 sierpnia 2016, 15:02

Re: Jak zabezpieczyć pracownika ?

Post autor: julijka2 » 13 października 2017, 12:00

uleczka pisze:
JędrekSPR pisze:Gonię przy każdej pracy z użyciem narzędzi ręcznych ślusarskich, elektronarzędzi i obsłudze maszyn.....a od dłuższego czasu magazynierów i archiwistów :wink:
No niestety niektórym obrączka nie schodzi z palca i co wówczas :roll: :mrgreen: :P ? Pod młotek i kowadło?
e tam, nitka i/lub mydła ;)

ODPOWIEDZ